Qu’est-ce qu’un alignement ?

De gewenste grens tussen openbaar domein en privé gronden

 

Rooilijn

Een rooilijn is de door de overheid (gewest, gemeente, …) vastgelegde gewenste grens tussen het openbaar domein (de weg) en de aangrenzende private gronden.

Een rooilijn is dus niet per definitie de huidige grens tussen je perceel en de openbare weg: de rooilijn kan door je voortuin lopen, maar deze kan evengoed vóór je haag, muur of afsluiting lopen.

Wanneer de rooilijn door je perceel loopt, bestaat de kans dat je ooit onteigend zal worden. Of dat je dit stukje perceel moet afstaan in ruil voor een stedenbouwkundige vergunning. Anderzijds kan je de kans krijgen je voortuin te vergroten wanneer men de rooilijn vóór je perceel heeft ontworpen.

Wanneer de rooilijn overeenkomt met de voorste grens van je perceel, is ze de werkelijke grens tussen het openbare domein en de private eigendommen.

aanduiding van de rooilijn op een rooilijnplan

Rooilijnplan

De rooilijn werd meestal vastgelegd in goed te keuren rooilijnplannen, verkavelingsplannen, BPA’s of ruimtelijke uitvoeringsplannen. Nu gebeurt dit bij het uitvoeren van een uitvoeringsplan. Wanneer er geen rooilijnplannen zijn kan de atlas der buurtwegen een oplossing bieden.

 

Landmeter-expert

De landmeter-expert is de best geplaatste persoon om uit te zoeken waar de rooilijn en de grens tussen het openbaar domein en het privaat domein ligt.

Stel je vraag aan een landmeter-expert!

Bespreek je meetvraag met één van onze experten. Wij geven je graag  professioneel advies.

Meer weten over landmeetkunde?

Doe beroep op de landmeters-experten van Teccon voor:

  • Muurovername
  • Perceelmeting
  • Grensonderzoek
  • PV van opmeting
  • Afpaling
  • Verkaveling
  • Enz.

Pin It on Pinterest

Share This