Landmeter of landmeter-expert?

Wat is het verschil tussen een landmeter en een landmeter-expert?

Een landmeter oefent een beroep uit, een landmeter-expert draagt een beschermde titel.

Een landmeter meet op en maakt plannen van de bestaande toestand. Een landmeter kan je worden door de juiste studies te volgen en door voldoende ervaring op te doen.

Een landmeter kan bijvoorbeeld aan het werk gaan bij een aannemer, bij een landmeetkantoor, als landmeter-ambtenaar bij de overheid enz.

 

Landmeter-expert

Als een landmeter de wettelijke taken van de landmeter-expert wil uitvoeren zoals het afpalen van gronden, het vastleggen van grenzen, splitsen van percelen, muurovernames regelen enz. dan moet hij zich laten beëdigen op de Rechtbank van Eerste Aanleg. Hij moet zich ook laten inschrijven op de Federale Lijst van Landmeters-experten. Vanaf dan mag hij zich landmeter-expert noemen.

landmeter van Teccon op een werf met totaalstation

Beëdiging

Door de beëdiging bij de Rechtbank van Eerste aanleg zweert een landmeter-expert “trouw aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet en aan de wetten van het Belgische volk, en zweert hij de opdrachten die hem als landmeter-expert zullen worden toevertrouwd, in eer en geweten getrouw te vervullen”.  Deze eed is niet triviaal: omdat de eed voor een rechtbank wordt afgelegd, wijst het op de onafhankelijkheid waarmee de landmeter-expert zijn toevertrouwde taken moet uitvoeren.

 

Federale lijst van landmeters-experten

Een landmeter-expert staat ingeschreven op de Federale lijst van landmeters-experten . De Federale Raad van landmeters-experten is een wettelijk orgaan dat deze officiële lijst bijhoudt en controleert. Een landmeter-expert moet jaarlijks voldoende permanente vorming volgen en moet zich laten verzekeren voor zijn beroepswerkzaamheden.

Op zoek naar een landmeter?

Bespreek je vraag vrijblijvend met één van onze landmeters-experten! Wij geven je graag advies.

Contacteer ons via het contactformulier of mail naar info@teccon.be. Bellen kan ook op het nummer +32 9 380 36 82.

Pin It on Pinterest

Share This