Waterpas

Waterpas

 

Nauwkeurige waterpassing door landmeters

Een waterpasinstrument van landmeters is een optisch apparaat waarmee met hoge precisie een horizontaal vlak gerealiseerd kan worden en hoogteverschillen ten opzichte van dit vlak kunnen worden ingemeten. Dit instrument kan met hoge nauwkeurigheid een hoogteverschil tussen punten meten.

 

Hoe verloopt een waterpassing?

Een waterpassing (of hoogtemeting) wordt door twee personen uitgevoerd: iemand die de baak draagt en iemand die het instrument opstelt en bedient. Bij aanvang van de meting wordt de baak op een punt met gekende hoogte geplaatst en de landmeter leest de waarde van de baak af. Vervolgens wordt de baak op een te waterpassen punt geplaatst en opnieuw leest de landmeter de waarde af. Op basis van het verschil in afgelezen hoogtes wordt hoogte berekend van het te waterpassen punt.

Moderne waterpasinstrumenten kunnen een baak met barcode aflezen. Voordelen zijn hierbij dat het toestel sneller afleest en er geen opschrijf-, overschrijf- en afleesfouten zijn.

 

Opmerking

Het waterpasgereedschap gebruikt in de bouwkunde wordt ook soms in de landmeetkunde gebruikt voor toepassingen waarvoor geen hoge nauwkeurigheid wordt vereist.

Meer weten over landmeetkunde?

De landmeters van Teccon maken gebruik van een waterpas voor het uitvoeren van diverse metingen.

Pin It on Pinterest

Share This