Prekadastratie
Het KB van 18 november 2013 legde nieuwe regels vast i.v.m. wijzigingen in de kadastrale legger zoals bij een splitsing van een perceel of het vastleggen van een recht van opstal.
Hoe verloopt de prekadastratie?
Wanneer een perceel wordt gesplitst of wanneer er percelen worden verkaveld of wanneer een appartementsblok wordt opgedeeld in entiteiten zal een landmeter-expert een plan opmaken dat voldoet aan bepaalde regels. Dit is ook nodig voor erfpacht en recht van opstal op een deel van een perceel.
Prekadastratie bestaat uit 2 delen:
- Aanvraag planreferentienummer of refertenummer
- Aanvraag perceelidentificatienummer of gereserveerd perceelnummer
Beide kunnen afzonderlijk worden aangevraagd. In het geval dat enkel een planreferentienummer wordt aangevraagd betreft dit meestal een opmeting van een volledig kadastraal perceel (zie verkoop van een perceel).
In het geval dat enkel een perceelidentificatienummer wordt aangevraagd moet men een planreferentienummer meegeven bij de aanvraag. D.w.z. dat er eerder al een planreferentienummer werd aangevraagd zonder perceelidentificatie. Dit komt vooral voor bij opmetingen uitgevoerd tussen 2014 en 2015 aangezien de aanvraag perceelidentificatie pas vanaf 2015 van toepassing is.
Vanaf 2015 moet de notaris dus beide nummers opnemen in de notariële akte. Zonder deze gegevens kan de akte niet verleden worden.
De AAPD (Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie) waarschuwt voor een mogelijke wachttijd van 20 dagen voor het toekennen van het planreferentienummer.