360° beeldendatabank van Vlaanderen

Panoramabeelden van Vlaamse wegen

IMAGE-V, een tijdelijke handelsvereniging van Teccon en Sweco Belgium, maakte van 2015 tot 2017 een 360°-beeldendatabank van Vlaanderen.

De beeldendatabank is een gebiedsdekkende databank met hoge resolutie panoramabeelden en een gedetailleerde 3D puntenwolk van alle Vlaamse wegen.

Deze opdracht van Informatie Vlaanderen (voorheen AGIV) omvat maar liefst 65.000 km puntenwolk en bijna 13 miljoen foto’s! De data wordt ingewonnen met vier compleet uitgeruste mobile mapping wagens. De data werd stapsgewijs per gemeenten gepubliceerd in een online viewer. Sinds begin 2017 is heel Vlaanderen beschikbaar.

Mobile mapping viewer

Gratis online mobile mapping toepassing

De beeldendatabank wordt gratis ter beschikking gesteld voor alle deelnemers van GDI-Vlaanderen. Dit zijn tal van Vlaamse instanties zoals gemeenten, provincies, intercommunales, etc.

De beelden zijn beschikbaar via een beveiligde, online mobile mapping toepassing. Deze browserapplicatie (viewer.image-v.be) laat kijken, meten, inventariseren en exporteren toe. Met behulp van een API (Application Programming interface) kunnen dezelfde functionaliteiten in de eigen werkomgeving geïntegreerd worden.

 

Inventarisatie

Deze databank is zeer geschikt voor inventarisatie en voor het actualiseren van bestaande inventarissen.

Je kan zelf aan de slag gaan met de viewer of de inventarisatie laten uitvoeren door Teccon.

Vlaamse partners

Dit project bundelt de expertise van verschillende Vlaamse partners:

  • Opdrachtgever: Informatie Vlaanderen, voorheen AGIV, de overheidspartner voor het realiseren van integreerbare oplossingen voor het efficiënte gebruik van geografische informatie door overheid, bedrijven en organisaties en burgers.
  • Opdrachtnemer: IMAGE-V, deze tijdelijke handelsvereniging bundelt de krachten van ingenieurs- en adviesbureau Sweco Belgium nv en landmeetkantoor Teccon bvba. Dit zijn twee Vlaamse bedrijven met een specialisatie op het vlak van nauwkeurige mobiele data acquisitie.
  • Softwareontwikkelaar: Orbit GT, een Vlaamse softwareleverancier met een uitgebreid portfolio voor de ontsluiting van mobile mapping data.

Meer informatie over dit project: www.image-v.be.

viewer met 3D puntenwolk
GIS Mapper

Bestel een update van je stad of gemeente!

De openbare ruimte verandert voortdurend. De actualiteit van de foto’s is belangrijk om een realistisch beeld te krijgen van de bestaande omgeving. Door jaarlijks of tweejaarlijks nieuwe panoramabeelden in te winnen beschikken de gebruikers steeds over recente data.

Pin It on Pinterest

Share This