360° beeldendatabank Vlaanderen

teccon_mobile mapping_3D puntenwolk moma

360° beeldendatabank van alle Vlaamse wegen

Periode: 2014 – 2016

Locatie: Vlaanderen

Opdrachtgever: Informatie Vlaanderen (voorheen Agiv)

Projectwebsite: www.image-v.be

Diensten: mobile mapping

360° Beeldendatabank

IMAGE-V, een tijdelijke handelsvereniging van Teccon en Sweco Belgium, maakt momenteel een 360°-beeldendatabank van Vlaanderen. De beeldendatabank is een gebiedsdekkende databank met hoge resolutie panoramabeelden en een gedetailleerde 3D puntenwolk van alle Vlaamse wegen.

Dit project omvat maar liefst 65.000 km puntenwolk en bijna 13 miljoen foto’s! De data wordt ingewonnen met vier compleet uitgeruste mobile mapping wagens.

Deze opdracht van Informatie Vlaanderen (voorheen AGIV) heeft een initiële looptijd van 4 jaar waarbij de databank op tweejaarlijkse basis geactualiseerd wordt. De data wordt stapsgewijs per gemeenten gepubliceerd. In oktober 2016 zal heel Vlaanderen beschikbaar zijn.

 

Gratis online mobile mapping toepassing

De beeldendatabank wordt gratis ter beschikking gesteld voor alle deelnemers van GDI-Vlaanderen. Dit zijn tal van Vlaamse instanties zoals gemeenten, provincies, intercommunales, etc.

De beelden zijn beschikbaar via een beveiligde, online mobile mapping toepassing. Deze browserapplicatie laat kijken, meten, inventariseren en exporteren toe. Surf naar viewer.image-v.be en probeer het zelf uit!

Met behulp van een API (Application Programming interface) kunnen dezelfde functionaliteiten in de eigen werkomgeving geïntegreerd worden.

Viewer van de 360° beeldendatabank Vlaanderen

Vlaamse partners

Dit project bundelt de expertise van verschillende Vlaamse partners:

  • Opdrachtgever: Informatie Vlaanderen, voorheen AGIV, de overheidspartner voor het realiseren van integreerbare oplossingen voor het efficiënte gebruik van geografische informatie door overheid, bedrijven en organisaties en burgers.
  • Opdrachtnemer: IMAGE-V, deze tijdelijke handelsvereniging bundelt de krachten van ingenieurs- en adviesbureau Sweco Belgium nv en landmeetkantoor Teccon bvba. Dit zijn twee Vlaamse bedrijven met een specialisatie op het vlak van nauwkeurige mobiele data acquisitie.
  • Softwareontwikkelaar: Orbit GT, een Vlaamse softwareleverancier met een uitgebreid portfolio voor de ontsluiting van mobile mapping data.

Meer informatie over dit project: www.image-v.be.

Lees hier het artikel over de 360° beeldendatabank van Vlaanderen in GIS Magazine.

Wil je meer weten over mobile mapping?

Mobile mapping is een proces waarbij een voertuig uitgerust met camera’s en scanners geografische informatie verzamelt. Met deze technologie worden de kosten van inwinning van geo-informatie en beheer van de openbare ruimte verlaagt.

GIS Mapper

Pin It on Pinterest

Share This