Interview met deskundige ondergrondse detectie Pieter-Jan

“Teccon heeft de specifieke tools en kennis in huis om grote, langdurige opdrachten tot een goed einde te brengen”

 

Voor Deskundige Ondergrondse Detectie Pieter-Jan Klok heeft de underground nauwelijks nog geheimen. Niet dat hij de illegaliteit is ingedoken of zich in een subcultuur afzet tegen het grote publiek. Nee, bij Teccon speurt deze expert nauwgezet naar leidingen, kabels, rioleringen, funderingen enz. in de bodemlagen. ‘Voor mij is ondergrondse kartering zoals het oplossen van een puzzel: het verveelt nooit, want elk terrein heeft andere verrassingen in petto.’

Ondergrondse detectie met radiodetectie

Was een visitekaartje met ‘landmeter’ erop je grote droom?

Eigenlijk ben ik via een omweg op dit pad beland. In Gent was ik geologie gaan studeren, op een gedeelde campus met de opleiding geografie. Wij zagen ze daar frequent staan, de studenten met hun driepikkels, en voor wie niet zo vertrouwd is met landmeten is dat een tamelijk zeldzaam zicht. Het intrigeerde me wel. Toen ik na 2 jaar aan geologie de brui gaf leek een studie landmeten me dan ook een prima plan B.

Er was geen sprake van een vastomlijnd plan, eerder van een ‘we gaan dit een kans geven’. Een berekende gok, maar dan één die wonderwel is uitgedraaid.

“Hier geen clubjes of vervelende stiltes wanneer je ergens binnenkomt.”

Werk je bij Teccon als allrounder, of heb je je gaandeweg als specialist op de kaart gezet?

Tijdens mijn sollicitatie was het plan al om mee te werken aan ondergrondse kartering, omdat Teccon net een project had binnengerijfd waarbij een groot bedrijf de kabels, rioleringen en ondergrondse leidingen op de site in kaart wilde brengen. Nu, voor dat van start ging heb ik ook nog schattingen, plaatsbeschrijvingen en enkele klassieke opmetingen gedaan.

Wat Teccon zo bijzonder maakt, is dat het als één van de grootste landmeetkantoren zeer uitdagende opdrachten aankan: we hebben de tools en de kennis in huis om die tot een goed einde te brengen. Kortlopende opdrachten komen minder vaak voor en zullen we trachten te bundelen, maar grotere opdrachten vragen gemakkelijk om een halfjaar fulltime werk. Dan wil de klant werkelijk alles weten, waardoor we ook de gebouwen, technische kelders, kruipkelders enz. screenen om toch maar niets te hoeven missen.

Onze belofte is dat we een zo volledig mogelijk plan afleveren: hebben we toch iets over het hoofd gezien, dan alvast niet omdat we niet in alle hoeken en kanten gezocht hebben.

Landmeter met totaalstation
Plezier tijdens het opmeten van waterlopen

Geeft de ondergrond altijd haar geheimen prijs?

De basisaanname is dat we het nooit helemaal weten. Zelfs met gespecialiseerde technieken zoals grondradar en radiodetectie gaan we nooit 100% dekking krijgen van de ondergrond. Niet geleidende materialen en kunststofbuizen die zich onder de 2 meter bevinden vormen zijn moeilijk op te sporen, dieper dan 3 meter mag je het helemaal vergeten. Als je 90 tot 95% vindt van wat er allemaal in de bodem zit, dan heb je goed werk geleverd. Wordt morgen een waterleiding buiten dienst gesteld omdat er een nieuwe naast komt, dan wordt die oude meestal niet verwijderd. En niemand houdt dat bij. Bij recente bekabeling worden die data opgeslagen, maar bij oude kabels is het giswerk.

Welke voorbije opdracht vervult jou nog steeds met trots?

Voor het in kaart brengen van de ondergrondse kabels en leidingen van een grote site hebben we praktisch 2 jaar de klok rond gewerkt. De gegevens die dat heeft opgeleverd mogen we niet delen, maar het hoogwaardige plan dat ik toen heb afgewerkt is – al zeg ik het zelf – state of the art. En het klopt dat ‘plannen zichzelf verkopen’, want ook de buur is intussen bij ons komen aankloppen. Waar ik tevens fier op ben: de ondergrond vraagt om een aparte verwerking, los van de klassieke landmeettechnieken. Zo heb ik meegewerkt aan de opbouw van specifieke tools binnen Teccon, door zelfstudie van de programmeertaal Lisp.

 

Wat maakt van Teccon voor jou de ideale werkgever?

Met stip: de collegialiteit. Hier geen clubjes of vervelende stiltes wanneer je ergens binnenkomt, zoals ik mocht ervaren toen ik elders een vakantiejob deed. Ik ken vrijwel alle medewerkers, we komen bijzonder goed overeen. De overdracht van kennis door meer ervaren collega’s gebeurt hier moeiteloos. In combinatie met zelfstudie en hands on leren op het terrein heeft me dat al veel expertise bijgebracht.

En zeker ook de flexibiliteit. Zolang je je uren presteert en de deadlines respecteert, kan je al eens later starten of vroeger stoppen, daar wordt niet moeilijk over gedaan.

 

Ga je dit blijven doen?

Toch voor lange tijd. De uitdaging verveelt nooit: een klassiek terrein valt qua werktijd perfect in te schatten, in de ondergrond moet je meer marge inbouwen. Hetzelfde type gebouw screenen kan een dag, maar ook een week duren: meer kabels, meer infrastructuur, moeilijker te bereiken. Dat verrassingsaspect bevalt me nog altijd!

Ook zin in een job bij Teccon?

Neem dan snel een kijkje op onze jobpagina!

“Mijn dagen bij Teccon zijn heel gevarieerd en zo heb ik het graag!”

Lees hier het verhaal van senior landmeter Joachim.

Teambuilding Batirun 2024 landmeter Teccon

Pin It on Pinterest

Share This